Logotyp z napisem Biuletyn Informacji Publicznej

Centrum Usług Wspólnych
w Rybniku

Aktualności


08.04.2022

Zakup artykułów spożywczych

Część jednostek budżetowych zawarło umowy na dostawę artykułów spożywczych z terminem realizacji do 30 czerwca bądź 31 sierpnia 2022 roku. W związku z tym przypominam o konieczności przygotowania postępowań na zakup i sukcesywną dostawę na kolejny okres – z odpowiednim wyprzedzeniem.

 

Zgodnie z informacją przekazaną na zebraniu z dyrektorami dnia 30 września 2021 roku oraz z opinią Urzędu Zamówień Publicznych „Zasady szacowania wartości zamówienia na zakup produktów spożywczych”, która ukazała się w  Informatorze Urzędu Zamówień Publicznych nr 4/2021, zamawiający może udzielić odrębnego zamówienia na dany asortyment artykułów spożywczych, jeśli ustali, że dostawą tego asortymentu są w sposób naturalny zainteresowani wykonawcy z danego sektora (np.: dostawami pieczywa nie zajmują się typowi dostawcy mięsa ani dostawcy warzyw i owoców). Dostawy artykułów spożywczych należy szacować biorąc pod uwagę kryterium dostępności produktów u jednego dostawcy. „Powyższej oceny zamawiający powinien dokonywać z uwzględnieniem podziału, jaki w sposób naturalny istnieje na rynku artykułów spożywczych. Jeżeli zatem wartość odrębnego zamówienia nie przekroczy kwoty 130 000 zł, do udzielenia zamówienia na produkty spożywcze przepisy ustawy PZP nie będą miały zastosowania. Ostatecznie jednak wybór metody szacowania wartości zamówienia należy oceniać mając na uwadze konkretny stan faktyczny”.

 

W razie pytań co do konieczności stosowania ustawy PZP, czy też przygotowania specyfikacji warunków zamówienia przez jednostkę, bardzo proszę o kontakt z Referatem Technicznym CUW.

 

 

Strona internetowa wykorzystuje mechanizm plików cookies. Więcej informacji można znaleźć w informacjach o plikach cookie. Rozumiem